Jacob Doeser


Jacobus Johannes Doeser (1884-1970)was een kunstschilder met een lange staat van dienst en een zeer uitgebreid oeuvre gekenmerkt door heel veel stijlen. Geboren aan het einde van de 19de eeuw maakte hij vele ontwikkelingen mee van de moderne beeldende kunsten. Door zijn huwelijk met Betsy Carlebur, telg uit een Dordrechts geslacht van schilders kwam hij terecht in een kunstzinnig milieu. Hij werd, zoals vele kunstenaars in die tijd, beïnvloed door de theosofie en het opkomende socialisme. Doeser maakte vele reizen en één van zijn bronnen van inkomsten was het vervaardigen van zoals hij het zelf noemde "prentbriefkaarten", schilderijen van

bloemstillevens en landschapjes die goed in de markt lagen.

Daarnaast ontwikkelde hij zich als kunstenaar in een geheel eigen stijl. Deze website laat zien dat achter de man van de bekende bloemenschilderijen een uiterst interessant mens schuilt.

Een sociaal bewogen man met theosofische en filosofische interesses die zich op vele terreinen van de beeldende kunsten bewoog.
Van prentbriefkaart-schilderij en sociale prenten tot en met een op de theosofische leer gebaseerd schilderij in het Singer Museum te Laren.
* meerdere werken in stock